Вхід

Рівне вечірнє

 

Чим більше з’являється в світі різноманітних новітніх технологій, тим охочіше повертаємось після десятиліть забуття до народних ремесел і промислів, натуральних тканин, ручної вишивки, оберегів. Серед останніх одним із основних є ляльки - мотанки. Колись такі іграшки оберігали цілий рід, його добробут і єдність, а нині їх використовують як сувеніри. Навчала створенню ляльок-мотанок народна майстриня, член Національної спілки журналістів України Лариса Кітова. Упродовж трьох років вона виготовила їх не одну сотню. Й кожна з них має не лише власне ім'я, а й характер. Цікаво, що тут нічого не можна шити, за винятком костюма, де кожна деталь сама є оберегом. Також лялька не повинна мати обличчя. Пані Лариса розповідає чому: «Наші предки вважали, що через очі може передатись щось негативне й прийти в людину. Тому народна лялька очей не могла мати взагалі. А на оберегах вимотували хрест, як дохристиянський символ сонця, єднання людини із Всесвітом. До того ж, примотуючи одну деталь до іншої, обов’язково потрібно зробити три оберти. Згадуємо покоління, що було, є і буде. Щоб узяти досвід з минулого, примножити його й передати майбутньому. А нитки слід зав’язувати також на три вузли».

 


Лариса Кітова за фахом філолог-історик. Захоплення стало частиною її життя. Вона аж заплющує очі від задоволення, коли нюхає запашне сіно, а за ним  травичку, яку в нього закладає. Щоб заспокоювала – м’яту, зняти втому – полин. А назва безсмертник говорить сама за себе. І багно, й липа – всі дуже помічні.
Якщо їх пом’яти в руках, то в оселю полине трав’яний запах, який віджене хвороби,- ділиться думками колега по журналістському цеху. - Тому таку ляльку вішали над колискою немовляти або ставили біля ліжка хворої людини.
Учасники майстер-класу уважно слухали настанови майстрині, ділилися своїми спостереженнями, слідкували за клаптиками тканини в її руках й намагались виготовити власноруч автентичний подарунок.
В ляльці-мотанці поєдналися всі захоплення Лариси Львівни. В дитинстві вона шила іграшки, згодом вивчала історію. Додалися сюди ще й знання філософії та слов’янознавства, етики й естетики. Одне слово, мотанка – підручник життя.  
Українська, що дійшла до нас із сивої давнини, не просто іграшка. Як з упевненістю повідала Лариса Кітова, вона справді приносить достаток, здоров’я та радість в оселю. А бажання зробити нову є для неї свого роду стимулом прокидатися вранці, зізналася жінка.
Про свою пристрасть майстриня може оповідати годинами, як і про саму ляльку. Мотанка називається  тому, що її мотають, а не шиють. На ляльці вимотується сорочка – символ єднання поколінь. Прив’язується також спідниця, яка символізує зв’язок із небом. В ній обов’язково є фартушок (захищає жіноче начало) та пояс (з його допомогою акумулюється енергія неба й землі). Голову ляльки-мотанки прикрашає хусточка, стрічка або вінок, як знак зв’язку з небом. До слова, весь автентичний одяг, що під час майстер-класу був намотаний на дві півтораметрові ляльки, зібрали на Сарненщині.
Зробити її під силу кожному. Для цього потрібно лише трохи часу, вигадки та мінімальних знань процесу її виготовлення. До того ж у світовій мережі є багато інформації, фотографії. Зроблена своїми руками, лялька значно тепліша та добріша, ніж та, що продається в магазині, бо вона наша, рідна.
Що знаю напевне, то дівчата Сарненського економіко-правового ліцею, які хочуть вийти заміж, тепер вішатимуть на ляльку – бажанку своє намисто, заплітатимуть стрічки в волосся, підходитимуть до дзеркала й загадуватимуть бажання: «Я тобі такі гарні коралі наділа, подаруй і ти мені хорошого чоловіка». Крім того, лялька виконуватиме всі побажання педагогів і гостей.  А ось друга стане берегинею ліцейської родини. Даруватиме благополуччя й достаток кожному.

 

 

 

 

Марія КУЗЬМИЧ.
Фото автора.

//
 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner