Вхід

Рівне вечірнє

Михайла Микитовича Горопаху з теплотою згадують десятки працівників засобів масової інформації не лише Рівненщини, а й багатьох областей України. Багаторічний редактор обласної молодіжної газети «Зміна», заступник головного редактора, а згодом і редактор обласного часопису «Вільне слово» - ось далеко не весь послужний список справді талановитого журналіста. На жаль, підступна й невиліковна хвороба, котру не в останню чергу спровокували бездушність і вседозволеність влади (нехай і колишньої - йому з незрозумілих й досі причин не дали спокійно допрацювати до виходу на пенсію всього два місяці) вирвала Михайла Микитовича з наших рядів. Пам’ятаю, провести колегу в останню путь сльотавої і доволі прохолодної осінньої днини прийшли ті, з ким він пліч-о-пліч творив історію газетними рядками. Прийшли численні близькі та вірні друзі. Не було там лише представників обласної влади, чиї інтереси упродовж багатьох років обстоював у її друкованому органі головний редактор Михайло Горопаха.

Увічнити пам’ять про колегу вирішили члени секретаріату Рівненської обласної організації НСЖУ. На своєму засіданні 29 січня 2010 року вони затвердили положення про щорічну премію імені Михайла Горопахи в галузі журналістики. У відповідності до нього претендувати на здобуття премії можуть лише журналісти, що друкуються в місцевих періодичних виданнях. Головними ж критеріями відбору публікацій задекларовані новизна та оригінальність творів, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Наприкінці серпня конкурсна комісія, до складу якої увійшли визнані в області майстри пера, оголосила результати відбору: переможцем названо редактора відділу газети обласної ради «Вісті Рівненщини» Тетяну Ляшенко. А 14 вересня, в день народження Михайла Горопахи, ексклюзивний диплом та грошову винагороду лауреату вручив голова обласної організації НСЖУ Дмитро Тарасюк. Привітати переможницю конкурсу прийшли також дружина Михайла Микитовича Юлія Іванівна, заступник голови обласної ради, член НСЖУ Валентин Крока.

- Я для себе вважаю за велику честь отримати премію, що носить імя Михайла Горопахи, - сказала Тетяна Ляшенко. – Він був моїм першим наставником, коли зовсім дівчиськом прийшла працювати в обласну молодіжку, яку тоді редагував. Пригадую, буквально через кілька днів роботи на новому місці мене викликали в кабінет редактора. Йшла й хвилювалася: а раптом щось не так написала і будуть сварити… А Михайло Микитович поклав на стіл написаний мною текст і промовив: «Таню, проглянь його, бо я вніс кілька правок. Можливо, ти не згодна з ними…» Звичайно, після редакторської правки матеріал став кращим і це одразу оцінила. А покидала кабінет керівника газети вражена: він, маститий журналіст, редактор запитує моєї згоди, хоча міг зробити з текстом що завгодно. Таким завжди був Михайло Микитович: уважний, коректний, доброзичливий. І не лише до колег – до всіх людей. Завжди відстоював інтереси колективу, вмів захистити, підтримати й надихнути журналіста.

Своїми спогадами про колегу ділилися також колишні працівники «Вільного слова» Юрій Береза, Володимир Шишков.

Наступного року грошовий розмір премії має, як мінімум, подвоїтися. Адже до складу її співзасновників – обласної організації НСЖУ та редакції газети «Вільне слово» - відтепер долучилася й Рівненська обласна рада.

На фото: журналістську премію імені Михайла Горопахи цьогорічному лауреату Тетяні Ляшенко вручає голова Рівненської обласної організації НСЖУ, заслужений журналіст України Дмитро Тарасюк.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner