Вхід

Рівне вечірнє

Медіа-організації України закликають Президента ветувати закон, яким запроваджується цензура

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України та Комісія з журналістської етики звертаються до Президента України Віктора Януковича з вимогою застосувати вето до прийнятого 16.01.2014 р. Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян («закон Колесніченка-Олійника»).

Зазначеним законом де-факто запроваджується цензура.

Зокрема, закон Колесніченка-Олійника передбачає кримінальну відповідальність за наклеп та за «екстремістську» діяльність у найширшому розумінні цього слова, за збирання інформації про працівників правоохоронних органів, що дозволить правоохоронцям залякувати і репресувати «незручних» журналістів та блогерів.

Також закон зобов’язує провайдерів за вказівкою державного органу відключати «екстремістські» сайти та новинні блоги, не зареєстровані як інформаційні агенції.

Закон Колесніченка-Олійника був прийнятий Верховною Радою України з суттєвими порушеннями регламенту і без консультацій з громадськістю, журналістами та власниками ЗМІ, хоча регуляторні норми цього акту суттєво вплинуть на інформаційний простір в Україні. Ми бачимо, що цим законом журналістів де-факто підпорядковують правоохоронним органам під загрозою кримінального переслідування. Така державна політика запровадження цензури неминуче призведе до викривлення подання інформаційної картини дійсності засобами масової інформації на догоду тим органам та посадовим особам, яким закон дає репресивні повноваження.

Цим законом фактично ліквідуються конституційні гарантії свободи слова, передбачені статтею 34 Конституції України. Журналістська діяльність значно ускладниться у разі, якщо цей закон вступить в силу. Журналісти змушені будуть робити складний вибір між совістю і професійною етикою та страхом кримінального переслідування з боку правоохоронців.

З огляду на те, що громадськість має право отримувати із засобів масової інформації повну та об’єктивну картину подій та дізнаватися всі суспільно значущі точки зору, Незалежна медіа-профспілка, Національна спілка журналістів України та Комісія з журналістської етики вимагають від Президента України Віктора Януковича як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина застосувати вето щодо закону Колесніченка-Олійника.

У разі, якщо Віктор Янукович не ветує цей закон, персонально він нестиме відповідальність за репресії проти журналістів, які будуть здійснюватися на підставі цього закону.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner