Вхід

Рівне вечірнє

 

Національна спілка журналісті України, ГО «Телекритика», Інститут масової інформації та Українська асоціація видавців періодичної преси виходять зі складу Міжвідомчої робочої групи при Президенті України з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів.

Ми висловлюємо глибоке обурення численними фактами насилля проти журналістів, молоді, студентства та інших мирних учасників акцій протесту з боку правоохоронних органів. Станом на 2 грудня 2013 року, і з 29 листопада, вже зафіксовано інформацію про жорстоке побиття майже 40 українських та закордонних журналістів. Більшість із них постраждали від агресії з боку працівників спецпідрозділу «Беркут». Ця ситуація дуже яскраво показує, що свобода слова та право суспільства знати – зайві в системі цінностей нинішньої української влади.

Ми вважаємо неприйнятним для себе вести діалог з людьми, які допустили пролиття крові мирних протестантів, журналістів, і при цьому не подають у політичну відставку.

Окремо ми також наголошуємо на неефективності діяльності МРГ, яка остаточно перетворилась на майданчик для окозамилювання та піару влади. Станом на сьогодні питання, пов'язані зі свободою слова, правами журналістів, а отже – і з правом суспільства на інформацію, стоять весь час останніми на порядку денному МРГ. Протягом всієї каденції Януковича стан свободи слова в Україні продовжував погіршуватись, а медіа-простір цілеспрямовано намагались зачистити від незалежної інформації.

Для нас стало очевидним, що влада лише вдає підтримку «європейських цінностей». Це було яскраво продемонстровано не лише різкою зміною європейського курсу України, а й розгоном мирних демонстрантів, та безпрецедентною агресією щодо журналістів. Всім цим влада чітко продемонструвала, що вона – ворог громадянського суспільства. Віднині ми вважаємо, що вести діалог з нею не тільки немає жодного сенсу, а є аморальним і неприйнятним.

Ми відновимо наш діалог з владою лише тоді, коли буде покарано винних у злочинах проти журналістів, а влада на практиці доведе свою відданість європейським цінностям, правам людини.

Довідково про дії НСЖУ

Базовим пріоритетом Національної спілки журналістів є захист професійних прав журналістів. У громадської організації, якою є  НСЖУ,  ресурс прямого  впливу – обмежений: це громадський осуд, професійна солідарність та юридичний захист. Ми привертаємо увагу суспільства, влади та міжнародного товариства до критичного стану зі свободою слова в Україні.

Наприкінці листопада цього року НСЖУ ініціювала проведення у Києві Конференції Європейської федерації журналістів з питань безпеки та свободи слова. Разом з колегами у Всесвітній день безкарності ми пройшли тихим маршем по Хрещатику і пригадали всіх журналістів, що загинули виконуючи свій професійний обов’язок.

З початком розгортання у Києві Євромайдану в офісі НСЖУ (вул. Хрещатик, 27-А) запрацював цілодобовий прес-центр для «єврожурналістів» (Працівники ЗМІ мають можливість працювати, підзарядити техніку, отримати доступ до інтенету, зігрітись чаєм…)

Після застосовування владою грубої сили до мирних демонстрантів та журналістів у Спілці запрацювала гаряча лінія правової допомоги для журналістів (066-787-47-01, Тетяна Котюжинська). Плануємо з ІМІ та НМПУ закупити прес-жилети.

НСЖУ координує свої заходи із партнерами – Незалежною медіа-профспілкою та іншими медіа-організаціями – і вимагає від влади не вбивати журналістику та журналістів.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner