Вхід

Рівне вечірнє

Журналісти 60+: обмеження не стосуються!Національна спілка журналістів України хоче заспокоїти наших літніх колег та повідомляє, що, незважаючи на вік понад 60 років, вони мають повне право продовжувати працювати з метою недопущення поширення COVID-19.

НСЖУ, з огляду на велику кількість звернень, надає роз’яснення щодо змін, які внесені до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Зокрема, перелік осіб, які потребують із 6 квітня самоізоляції:

«4. Встановити, що особами, які потребують самоізоляції, є: особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім осіб, які перебували у засобах індивідуального захисту у зв’язку з виконанням службових обов’язків; особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації; особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури».

Відтак, на сайті НСЖУ 6 квітня опубліковано, що це пункт підзаконного акту – постанови Кабінету Міністрів України. Це означає, що закони, як акти вищої юридичної сили, мають пріоритет над цими положеннями.

Зокрема, пункт 3 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30 березня 2020 р. передбачає:

«Кабінету Міністрів України, Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції, обласним, Київській міській державним адміністраціям разом з органами місцевого самоврядування при здійсненні заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, забезпечувати безперешкодне пересування журналістів по території України, в тому числі на територіях, де оголошено надзвичайну ситуацію».

Отже, всі органи влади мають прямий обов’язок забезпечити безперешкодне пересування журналістів, причому, незалежно від їх віку. Оскільки це припис закону, він має пріоритет над нормами постанови Кабінету Міністрів України.

Крім того, цим же законом внесено зміни до статті 31 Кодексу цивільного захисту населення, а саме –частини 5, яку викладено в наступній редакції:

«5. Органи управління цивільного захисту зобов’язані сприяти засобам масової інформації у наданні населенню оперативних відомостей, зазначених у частині першій цієї статті. Оприлюднення інформації про наслідки надзвичайної ситуації здійснюється відповідно до законодавства про інформацію.»

«Будь-які вікові обмеження щодо роботи журналістів нівелюють цей припис закону і можуть позбавити громадськість інформації про заходи боротьби із коронавірусом. Крім того, на мою думку, наведена правова норма, окрім того свідчить, що журналісти відносяться до осіб, які приймають участь у заходах, пов’язаних із недопущенням поширення COVID-19, оскільки інформують громадськість про стан захворюваності, методи та заходи протидії його поширенню. Відповідно, їх можна віднести до тих винятків, які передбачені самою постановою КМУ від 2 квітня 2020 р. №255», – крім усього вище наведеного розтлумачила Людмила Опришко, адвокат, медіа-юристка ГО «Платформа прав людини».

Національна спілка журналістів України хоче заспокоїти наших літніх колег та повідомляє, що незважаючи на вік понад 60 років, ви маєте повне право продовжувати працювати з метою недопущення поширення COVID-19. «Водночас, закликаємо зважити на об’єктивні фактори і не наражати себе на небезпеку захворіти на коронавірус. Вихід із режиму самоізоляції – лише за виняткових обставин, викликаних виробничою необхідністю забезпечити безперебійний вихід ЗМІ у світ, або з метою підготовки журналістського матеріалу. При цьому треба жорстко дотримуватися рекомендацій МОЗ та ВООЗ – користуватися захисними масками, рукавичками і антисептиками. Бережіть себе! Міцного здоров’я!», – зазначається в заяві НСЖУ.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner