Вхід

Рівне вечірнє

До секретаріату Рівненської обласної організації НСЖУ за дорученням колективу Здолбунівської районної газети "Нове життя" з письмовою заявою звернулася головний редактор видання Людмила Марчук. Суть звернення полягає в тому, що місцева державна адміністрація в особі її голови Сергія Кондрачука, всупереч положенням Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" відмовляється продовжити оренду приміщення, в якому колектив "Нового життя" працює упродовж майже чотирьох десятиліть. Цілком зрозуміло, що секретаріат обласної журналістської організації не міг не відрегувати на звернення колег. То ж чергове засідання члени секретаріату  провели на виїзді - у Здолбунові.

Про дату і мету засідання ми попередньо повідомили голів райдержадміністрації Сергія Кондарачука (він, до речі, до приизначення на цю посаду впродовж двох з лишнім років сам був редактором "Нового життя") та районної ради Олега Дацюка. Останній, щоправда, делегував на зустріч із журналістами свого заступника Олександра Бухала та керуючу справами виконавчого апарату ради Наталю Біндюк.

Цікавою є історія самого приміщення, довкола якого й розгорулися нині суперечки між газетярами та чиновниками від влади, точніше - між газетярами і Сергієм Конлдрачуком, як головою райдержадміністрації.  Типова двоповерхова будівля редакції та друкарні по вулиці Лесі Українки в Здолбунові була зведена виключно за кошти державного бюджету наприкінці 70-х років минулого століття. Після здобуття Україною незалежності  новоспечені ділки від нової влади розпочали дерибан державного майна. Не обминула ця лиха доля й Здолбунова. Після того, як у лютому 2008 року на посаду голови райдержадміністрації було призначено такого собі Любомира Кінаха, він, не гаючи часу (хто зна скільки доведеться втриматися на посаді) за смішну ціну приватизував приіщення районної друкарні з усім наявним там поліграфічним устаткуванням. А найновішу на Рівненщині дороговартісну "Домінанту", яка могла друкувати газети в кольорі, порізав на металобрухт. Отож замість друкарні тепер здолбунівчани тішаться численними торговими точками. Що ж до частини приміщення, яке займала редакція районної газети (а це 224 квадратних метри), то рішенням районної ради № 57 від 18 грудня 2002 року його було передано на баланс тієї самої редакції. Згодом з якогось дива будівля редакції опиняється в комунальній власності територіальних громад району. А вже після завершення процесу реформування газети "Нове життя" та набуття редакцією статусу Товариства з обмеженою відповідальністю на виконання вимог Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації"  районна рада своїм рішенням № 450 від 21 лютого 2018 року усі 224 квадратні метри передає в оренду ТОВ "Редакція Здолбунівської районної газети "Нове життя".

І все б нічого. Як раптом каменем спотикання у стосунках газетярів і чиновників райдержадміністрації (бо саме цій структурі депутати районної ради делегували повноваження розпоряджатися майном територіальних громад) стало те, що редакція прихистила у своїх стінах (не від доброго ж життя!!!) практично своїх колег в особі ТОВ "Діагональ-ТВ" (підприємство надає послуги кабельного телебачення мешканцям райцентру). За це редакція додає в свій куций бюджет трішки більше тисячі гривень. Причому йдуть вони не в кишеню редактору, а на оплату поліграфічних послуг. На запитання: чи ж уклала державна адміністрація угоду з газетою на висвітлення своєї діяльності, як того вимагає відповідний Закон, відповідь Сергія Кондрачука була більш ніж дивною. Виявляється, райдержадміністрації це не потрібно. А ще Сергія Юрійовича дуже непокоїть те, що одну з кімнат якихось дві-три години в день використовують діти - вивчають іноземні мови. Мовляв, і один, і другий факт є дуже великими порушеннями мало не кримінальними наслідками.

Після тривалих дебатів члени секретаріату прийняли рішення, текст якого буде надіслано на адресу керівників Здолбунівської райдержадміністрації, районної ради та редакції газети "Нове життя". Цим рішенням секретаріат обласної організації Національної спілки журналістів України рекомендував органами влади в деталях вивчити питання щодо правових аспектів з власностю приміщення, не порушуючи при цьому положень Законів України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" та "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів". Крім цього, керівнику райдержадміністрації рекомендовано укласти з редакцією районної газети угоду на висвітлення її діяльності, як того вимагає ст. 5 Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування засобами масової інформації" та виконати в повному обсязі згадуване вище рішення районної ради від 21 лютого 2018 року. 

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner