Вхід

Рівне вечірнє

«Український уряд підриває свободу слова», – міжнародні медіа-організації

Український уряд вживає все більше заходів, щоб підірвати свободу слова та обличчя незалежної журналістики. А Президент Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров, Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, голова СБУ Олександр Якименко і секретар РНБО Андрій Клюєв – найбільше порушують права журналістів.

Про це заявляє Міжнародна та Європейська федерація  журналістів у листі до керівників європейських інституцій.

МФЖ та ЄФЖ звернулися до європейських лідерів, щоб висловити свою глибоку стурбованість із приводу погіршення становища журналістів в Україні та закликали їх до вжиття заходів.

У листі на адресу президента Європейського парламенту Мартіна Шульца, президента Європейської ради (керівного органу ЄС) Германа Ван Ромпея, генерального секретаря Ради Європи (міжнародного правозахисного об’єднання) ТурбйорнаЯґланна і генерального секретаря Організації з безпеки і співпраці в Європі ЛамбертоДзаннієра йдеться про те, що поряд з побиттям, арештами і переслідуванням журналістів український уряд в нинішній час все більше і більше вживає заходів, щоб підірвати свободу слова та обличчя незалежної журналістики.

Як повідомляється на офіційному сайті МФЖ, лист було надіслано після нової хвилі боротьби протестів у Києві, спровокованої ухваленням скандальних законів минулого тижня. «За даними українських членів МФЖ та ЄФЖ – Незалежної медіа-профспілки та Національної спілки журналістів України – протягом останніх декількох дій близько 30 журналістів були поранені». Також вказується на випадки стрілянини в журналістів та кидання в них світло шумових гранат. До листа доєднано список журналістів, які постраждали в сутичках з міліцією. Всі ці випадки свідчать про те «якою мірою українська влада, зокрема, Президент Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров, Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко систематично порушують права журналістів».

«МФЖ та її члени – союзи в усьому світі – вважають, що недавні дії української влади… є кроком назад від своїх міжнародних зобов’язань і спрямовані на створення атмосфери страху серед журналістів і на знищення свободи слова, політичного плюралізму в Україні», – йдеться в листі.

Міжнародна та Європейська федерація журналістів апелюють до європейських лідерів про необхідність засудити акти насильства, що здійснюються щодо журналістів та ЗМІ в Україні і просять їх «вжити усіх заходів, включаючи санкції… щоб змусити уряд України поважати статут Ради Європи, конвенції і пакти, які вона ратифікувала».

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner