Вхід

Рівне вечірнє

Держкомтелерадіо підтримує проект про квотування україномовного контенту в радіоефірі

Держкомтелерадіо підтримує проект про так зване квотування україномовного контенту в радіоефірі. Про це у коментарі «Детектору медіа» повідомив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

За словами Олега Наливайка, законодавча та виконавча гілки влади разом з медіаспільнотою поступово наближає законодавство в сфері засобів масової інформації до європейських стандартів.

«Я пригадую, як в 2006 році Нацрада зібрала керівників великих медіагруп для обговорення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення»  в частині запровадження 50% квоти для української музики. Була дуже запекла дискусія але бізнес підтримав захисні кроки держави. Почалось поступове збільшення в ефірі радіостанцій української музики і зараз, абсолютно, всі погоджуються, що це був правильний крок. Пройшло 10 років, ми живемо в іншій країні, країні,у якій відбулася Революція Гідності, країні, проти якої здійснюється військова агресія. Тому, напевно, Гімн України є найрейтинговішим музичним твором. Ми повинні реагувати на ці виклики, на запит україномовності» – сказав Наливайко.

«Автори законопроекту №3822 пропонують в рамках існуючої 50% квоти зробити 75% українською мовою. Тобто загалом десь 37% українською мовою. Після першого читання проект закону треба направити на експертизу в Раду Європи і в цілому затвердити з її зауваженнями та побажаннями. Якщо згадати європейський досвід, то у Польщі діє 33% квота контенту польською мовою, у Франції 40%», – зауважив він.

На думку Наливайка, абсолютно прийнятною є вимога того, щоб українські пісні звучали рівномірно, протягом усього ефірного часу, а не вночі, як сьогодні чинять радіостанції щоб формально виконати квоти.

Він вважає, що квотування повинно стати фактором стимулювання розвитку галузі, оскільки підштовхнуть індустрію вкладати кошти в якісний продукт українською мовою. «Під це повинна бути розроблена спеціальна урядова програма з відповідним фінансуванням. Уряд має інвестувати в розвиток молоді таланти, дбати про захист авторських прав, щоб музиканти мали можливість капіталізувати власні твори, надавати ліцензійні пільги», – сказав голова Комітету.

Нагадаємо, народні депутати пропонують встановити для радіоринку квоти не лише музичних творів українських авторів і виконавців, а й пісень українською мовою. Відповідний законопроект № 3822 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» зареєстрували 28 січня народні депутати Олег Медуниця («Народний фронт»),Ігор Артюшенко («Блок Петра Порошенка»), Іван Крулько («Батьківщина») таОлег Ляшко («Радикальна партія»).

З ініціативою подібного законопроекту виступив на початку січня віце-прем’єр - міністр культури В'ячеслав Кириленко, який закликав прийняти зміни до закону, які дозволять відбирати ліцензії у FM-радіостанцій, що не транслюють в ефірі пісні українською мовою.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner