Вхід

Рівне вечірнє

Насилля над журналістами охопило вже й регіони (Заява НСЖУ)

Національна спілка журналістів України висловлює обурення численними фактами побиття працівників ЗМІ, які за останні дні сталися в багатьох областях України. Якщо недавно масові прояви насильства по відношенню до наших колег відбувалися у столиці, то зараз під час масових акцій у регіонах силовики жорстоко б’ють журналістів та нищать їхню апаратуру.

Так, в ніч на 27 січня в Черкасах «беркутівці» побили журналіста телеканалу «Інтер» Станіслава Кухарчука. Його журналістське посвідчення демонстративно затоптали і почали наносити удари. Заступившись за свого колегу, постраждав і оператор черкаського телеканалу «Вікка» Сергій Єфімов – йому розбили відеокамеру. Також цього дня в Черкасах було побито двох працівників Польського громадського телебачення «Белсат» Сергія Марчука та Юрія Висоцького. Раніше в Черкасах було жорстоко побито і затримано оператора сайту 0472.ua Олега Огілька та розбито професійну відеокамеру.

У Донецьку було побито знімальну групу телеканалу «Донбас». У кореспондента каналу Юлії Міншакірової невідомі молоді люди намагалися вибити мікрофон, оператору Ігорю Монастирьову було нанесено декілька ударів у голову і тулуб, здійснювалися спроби вирвати телекамеру.УДніпропетровську поранено двох операторів 34 каналу.Оператори вели зйомки у світловідбивних жилетах з надписом «Преса».  Також тут закидали камінням знімальну групу телеканалу ICTV.Оператора поранено у шию, камеру розбито. Серед травмованих опинилися й кореспондентка 9 каналу Ольга Владімірова і та журналістка радіо «Ера» Наталя Біловицька.

У Запоріжжі постраждав журналіст Юрій Гудименко, напали також на фотогорафа «Укріноформу» Дмитра Смольєнка.Йому розбили голову і розтрощили апаратуру вартістю 8 тисяч доларів.

У Миколаєві було здійснено напад на журналіста НікВесті Олега Деренюгу, а міліція навіть не зробила спроби допомогти.

За свідченням наших колег, спецпризначенці як в столиці, так і в регіонах, цілеспрямовано застосовують силу до журналістів, забороняючи проводити зйомку. Журналістські посвідчення, ідентифікаційні жилети з написом «Преса», фото- та відеоапаратура стали не захистом, а подразнювальним фактором.

НСЖУ обурена діями представників правоохоронних органів та вимагає керівництво силових відомств негайно припинити насильство над журналістами. У місцях масових акцій журналісти перш за все виконують свій професійний обов’язок. Закликаємо зупинити таке свавілля та заборонити співробітникам силових структур бити і затримувати представників медіа.

У цей відповідальний час просимо колег з регіонів проявити максимальну солідарність та підтримувати одне одного.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner