Вхід

Рівне вечірнє

Упродовж трьох днів - з 12 по 14 вересня 2014 року - у польському містечку Казімеж Дольний (Люблінське воєводство) проходив Другий польсько-український форум журналістів. Національну спілку журналістів України та Незалежну медіапрофспілку України на цьому заході представляли 20 працівників газет, радіо і телебачення. Разом з польськими колегами вони обговорили умови праці медійників на Донбасі, вплив російської пропаганди та її наслідки. Цікавою була дискусія довкола теми приватизації засобів масової інформації. І якщо українські журналісти говорили про актуальність ситуації в нашій державі, то польські і молдавські колеги розповідали про практичні наслідки цієї приватизації, зокрема - про її переваги.
Представники Асоціації польських журналістів, Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України закликали всі організації європейських журналістів змінити місце проведення щорічного з'їзду Європейської федерації журналістів, який запланований на 20-22 листопада 2014 року в столиці Російської Федерації - Москві. На їхню думку, зустріч європейських журналістів у Москві безперечно буде використана у пропагандистській війні, яка ведеться кремлівською адміністрацією.

Раніше й Асоціація польських журналістів, і НСЖУ спільно з НМПУ робили окремі заяви із закликом бойкотувати з'їзд ЄФЖ у Москві. Віце-президент Асоціації польських журналістів Агнєшка Ромашевська розповіла, що на засіданні правління ЄФЖ проти перенесення з'їзду з Москви виступили представники Італії, Іспанії, Великої Британії та Греції, а за - Німеччини, Данії (президент ЄФЖ) та Польщі (особисто пані Ромашевська).

«Це питання кілька разів розглядалося правлінням ЄФЖ, але з перевагою в один голос представники західної демократії вирішили не змінювати місце проведення з'їзду, - розповів перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко. - Аргументація правління полягала в тому, що це буде акт підтримки незалежних журналістів у Росії».

За його словами, НСЖУ і НМПУ ігноруватимуть захід у Москві. Також до Москви не поїдуть представники Асоціації польських журналістів, яка першою виступила із заявою про бойкот з'їзду ЄФЖ у столиці Росії. Кілька журналістських спілок із центральноєвропейських країн - членів ЄФЖ - теж поділяють ідею проведення з'їзду за межами території країн, що перебувають у військовому конфлікті.

Наводимо текст звернення українських та польських журналістів до своїх європейських колег повністю:

«Звернення

учасників ІІ українсько-польського форуму,

який відбувся у м. Казимеж-Дольний, Республіка Польща

13-14 вересня 2014 року

Ми, представники Асоціації польських журналістів, Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України, учасники ІІ українсько-польського форуму, який відбувся у м. Казимеж-Дольний, Республіка Польща 13-14 вересня 2014 року,  звертаємося до усіх організацій європейських журналістів - членів Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) із закликом щодо зміни місця проведення щорічного з'їзду ЄФЖ, який запланований на 20-22 листопада 2014 року у Російській Федерації, Москва.

Останнім часом ми спостерігаємо безпрецедентне використання значної частини представників російських медіа як безпосередніх учасників бойових дій, здійснюваних проти України. Російські ЗМІ використовуються як зброя для інформаційного забезпечення і підтримки агресії. Вони, ігноруючи професійні стандарти, не лише маніпулюють фактами, але й вигадують новини, які спотворюють реальність. Така діяльність носить системний характер. Є очевидним, що вона є координованою та контрольованою єдиним державним політичним центром з Російської Федерації.

Позбавлення права на отримання об'єктивної та достовірної інформації, застосування пропагандистських та маніпулятивних технологій чинить згубний вплив на свідомість людей у різних країнах. Це збуджує міжнаціональну ненависть, нетерпимість, що несе безпосередню загрозу усталеній системі міжнародної безпеки. Це явище ми розцінюємо як грубе порушення міжнародних професійних та етичних стандартів журналістської професії та заперечення ідеї журналістики як такої.

Підтримка українських журналістів, а також тих незалежних ЗМІ, які ще залишилися у Росії, є можливою виключно через виразну та об'єктивну розстановку акцентів - чітке розуміння, хто є агресором, а хто є жертвою.  Зустріч європейських журналістів у Москві безперечно буде використана у пропагандистській війні, яка ведеться кремлівською адміністрацією.

Ми звертаємося не лише до МФЖ та ЄФЖ, але й до всього журналістського середовища із закликом про захист професійних та етичних журналістських стандартів і загальноєвропейських демократичних цінностей.

14 вересня 2014 року

Голова Асоціації польських журналістів Кшиштоф Сковронський

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко

Голова НМПУ Юрій Луканов»

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner